Nye barselsregler: Sådan skaber
du perfekte rammer for
familielivet og bundlinjen

De nye barselsregler betyder, at flere fædre tager mere barsel. Det er positivt på mange måder, men den nye situation kan også skabe udfordringer for vagtplanlægningen.

Lær fra to virksomheder, som har fundet den rette løsning – og få fem gode råd til at omstille din virksomhed til de ændrede barselsregler.

Lige nu gennemgår nyslåede forældre og deres arbejdspladser en markant forandring. I 2022 fik fædre og medmødre øremærket 11 ugers barsel, og endnu en ændring venter lige rundt om hjørnet. Fra 1. maj 2024 får forældre til tvillinger ret til 26 ugers ekstra barsel, som skal opdeles ligeligt.


Ændringerne betyder, at flere fædre tager mere barsel. Stigningen er især markant i byggebranchen, hvor fædre i gennemsnit tager barsel i 6 uger mere end tidligere. Det har skabt nye udfordringer for at få vagtplanen til at gå op.


Nye regler kræver nye løsninger. Derfor har vi samlet en række råd til de virksomheder, der skal tilpasse sig den nye virkelighed:


1. Forberedelse er nøglen

For at minimere forstyrrelsen af driften, er forberedelse afgørende. Start med at få et klart overblik over, hvilke opgaver den barslende medarbejder varetager, og vurdér om de kan fordeles blandt andre medarbejdere eller kræver midlertidig ekstern assistance.
 

2. Krydstræning af medarbejdere

For at sikre fortsat produktivitet i overgangsfasen er det vigtigt at træne flere medarbejdere i de samme kritiske funktioner. Det sikrer kontinuitet under orloven og øger teamets samlede kompetenceniveau.
 

3. Udnyt muligheden for vækst

Selvom det kan virke udfordrende at skulle omorganisere arbejdet, når nøglemedarbejdere er væk, er det også en unik mulighed for at identificere potentielle ledertalenter og give medarbejdere nye udfordringer og ansvar. Disse erfaringer kan styrke både individet og virksomheden.
 

4. En øvelse i medarbejdertilfredshed

Implementeringen af de nye barselsregler kan ses som en strategisk fordel snarere end en byrde. Ved at fremstå som en fleksibel og inkluderende arbejdsplads, der anerkender og støtter medarbejdernes familiebehov, kan du øge medarbejdertilfredsheden og hjælpe med at tiltrække og fastholde talent.
 

5. Overvej en vikar

Mange virksomheder har allerede haft gode erfaringer med at indsætte vikarer midlertidigt. For eksempel hos Thermex i Hjørring, som producerer hårde hvidevarer. Her er det ikke normal kost, at lagermedarbejderne tager lang orlov, men efter de nye barselsregler har virksomheden vurderet, at en vikarordning gennem JKS er den mest optimale løsning:


– Jeg synes, det er en fordel for medarbejderne, at de kan tage mere barsel, og derfor støtter vi også op om det. Det skaber lidt flere omkostninger og logistik for os, men på den anden side giver det også fleksibilitet. Det svarer lidt til at ansætte en sommerferieafløser. Det er en oplagt mulighed for at se potentielle medarbejdere an, siger Frank P. Christensen, lager- og vareservicechef hos Thermex.

Samme historie lyder fra CM Aqua, som producerer og supporterer filtre til dambrug. Efter forgæves forsøg med jobopslag og på jobcentret fandt virksomheden hurtigt en vikar gennem JKS, der kan vikariere i fire måneder for en far på barsel.

– Selvfølgelig er det en udfordring, men jeg synes, det er en god udvikling, at flere mænd går på barsel. Jobopslag og jobcenteret var en håbløs kamp for os, men nu får vi en vikar ind, som vi kan ansætte, hvis match’et er rigtigt. Det ser vi som en fordel, siger Mogens Kokholm, Customer Support & Finance Director hos CM Aqua.


Nysgerrig på barselsvikarer?
Er du nysgerrig på, hvordan du kan benytte vikarer ved barsel? Kontakt din lokale JKS-afdeling for en uforpligtende snak her.